Včely môžete jednoducho zachrániť aj vy

Tú "dlho omieľanú vetu" od A. Einsteina už všetci poznáme, však?! Ale niečo na nej predsa len bude. Nielen my ľudia, ale aj včely aktuálne zažívajú náročné obdobie a preto je potrebné, aby sa opäť stretli naše vzájomné a úprimné pomoci. Bez nás by to mali včely veľmi ťažké a bez včiel by sme zasa neboli my. Poďme teda vyhrnúť rukávy a pozrieť sa na to ako vieme týmto stvoreniam pomôcť a nemusí nás to stáť čo i len groš.

Takto vieme včielkam pomôcť:

  1. Zasadiť si včeliu záhradu
    Jednou z najväčších hrozieb pre včely je nedostatok bezpečného prostredia, kde by si mohli nájsť rôzne zdroje výživnej potravy, vody alebo trochu tieňa a oddychu v útrobách voňavej zelene. Výsadbou včelej záhrady môžeme vytvoriť biotopový záhon s rastlinami bohatými na peľ a nektár. Na pestovanie rastlín vhodných pre včely nepotrebujeme veľa miesta. Záhony je možné sadiť naprieč záhradami, v záhonových ohrádkach alebo v okrasných kvetináčoch. Môžeme sa tiež spojiť s miestnymi obcami alebo mestami, aby sme využili príležitosti na obohatenie verejných a zdieľaných priestorov.

  2. Záhrady bez chemikálií
    Syntetické pesticídy, hnojivá, herbicídy a neonikotinoidy sú pre včely škodlivé, spôsobujú zmätok v ich citlivých systémoch a znižujú im obranyschopnosť a imunitu. Vyhnime sa ošetrovaniu našej záhrady a zelených plôch chemickými látkami. Namiesto toho používajme radšej organické produkty (ako je kompost) a prírodné roztoky (rôzne bylinné výluhy, napr. žihľavový, atď.) aby sme podporili zdravie pôdy a zároveň pridali užitočný hmyz, ktorý chráni pred škodcami. Jednoducho zabijeme "3 muchy jednou ranou" - nezničíme včely a iné opeľovače, neuberáme výživnosť vašej pôde a nekonzumujeme chemicky striekané ovocie a zeleninu.

  3. Zasadiť stromy (nielen) pre včely
    Vedeli ste, že včely získavajú najväčší podiel nektáru zo stromov? Keď strom kvitne, poskytuje stovky, ak nie tisícky kvetov, z ktorých včely vytvárajú vo svojom úle zásoby v podobe nektáru, ktorý neskôr spracúvajú a zrením sa z neho stáva sladký pravý med. Stromy sú nielen skvelým zdrojom znášky pre včely, ale aj nevyhnutným biotopom, ktorý spotrebúva CO2 (aktuálne nepriaznivo nadmerné množstvo v ovzduší) a vydáva O2 , ktorý dýchame. Listy stromov a živica poskytujú včelám materiál na tvorbu zdravého propolisu, zatiaľ čo dutiny v prírodnom dreve sú výbornými úkrytmi, avšak niekedy aj domovmi. S odlesňovaním a developermi na vzostupe je to veľmi kritické, no môžeme pomôcť posilniť biotopy včiel tým, že sa budeme starať o stromy a zúčastňovať sa na výsadbe stromov v našich oblastiach.

  4. Vytvoriť včelí kúpeľ
    Včely majú pri zbieraní peľu a nektáru veľmi veľkú spotrebu vody, či už pre seba alebo na miešanie potravy pre plod. Stačí, ak naplníme plytkú nádobu alebo misku pre vtáky čistou (teplou) vodou a umiestnite do nej riečne (oválne) kamene tak, aby trčali nad hladinu vody. Včelám sa tak zabráni utopeniu sa, ľahko pristanú na kameňoch a schuti môžu naplniť svoje bruško vodou.

  5. Adoptovať si úľ
    Pomôžme včelám, starajme sa o ne spoločne a udržujme toto nádherné remeslo spojené s prírodou. Touto cestou si vytvárame príležitosť zoznámiť sa so životom včiel, byť k nim bližšie, vyskúšať si prácu včelára a mať včelí med a produkty z vlastných adoptovaných úľov s Vašim menom, prípadne názvom alebo obrázkom. Prispejete tak do nášho podporného programu, zabezpečíte rozvoj včiel a včelárstva v podobe vytvorenia nového úľa a pomôžete prírode a v neposlednom rade sebe. Stante sa súčasťou :)

  6. Podporovať miestnych včelárov
    Miestni včelári tvrdo pracujú na chove svojich včiel, aby udržiavali včelstvá zdravé a v čo najväčšej sile. Ak neveríte, kľudne si to môžete vyskúšať, každý včelár privíta pomocnú ruku naviac. Najjednoduchší spôsob, ako prejaviť svoje uznanie, je kúpiť si vyrobené produkty z medu, propolisu, peľu a včelieho vosku. Mnoho včelárov používa produkty zo svojich úľov na výrobu mydiel, pleťových vôd a sviečok z včelieho vosku. Navyše, miestny med je nielen chutný, ale je vyrobený z miestnej flóry a môže pomôcť pri sezónnych alergiách, ochoreniach alebo na posilnenie imunity! Môžete tiež venovať čas, zdroje alebo peňažné dary miestnym včelárom, aby ste pomohli ich programom naďalej rásť.

  7. Inšpirovať ostatných
    Inšpirujme ostatných o týchto skvelých aktivitách a postojoch, aby sa aj oni začali zaujímať o prírodu ako takú a zvlášť o včely a ich pozoruhodný spôsob života! 
Späť do obchodu